HTML

Modern eszközök a pedagógiában

A PPK modern eszközök kurzus kötelező kísérő kommentelő blogja.

Friss topikok

  • Oktinf-Szilvi: Amint hallattuk az órán Évától, még aki szeretné, sem feltétlen tudja használni a táblát, mert azt... (2010.04.26. 21:30) Interaktív tábla
  • csatorsi: Hehe, a Szomszédokban is simán volt egy rész, amikor együtt a tanárok és néhány szülő festette ki ... (2010.03.21. 18:59) Iskolaberendezés
  • csatorsi: Próbálok visszaemlékezni, de azt hiszem, ilyenformán csak két "különleges" iskolában jártam (Laude... (2010.02.28. 22:12) Az iskolák berendezése - 21. századi iskola
  • morehagi: Én is sokat gondolkoztam ezen, hogy a saját szakomon (biológia) hogyan tehetem ezeket hasznossá. M... (2010.02.28. 22:09) Nyelvszak twitterrel?
  • zita87 (törölt): Nos, ez véleményem szerint is elgondolkodtató. Nekem ráadásul még elég bonyolultnak tűnik a prezi ... (2010.02.21. 22:16) Kérdésfeltevés

Linkblog

2010.05.16. 13:18 Nynori

A 21. század iskolája step 3

A számítógépen olyan szövegeknek kell lenniük, amik segítik és élvezetessé teszik a tanulást. Ezt lehet alkalmazni otthoni tanulásnál vagy távoktatásos formánál vagy lehetnek akár csak a tanári szöveg kiegészítései is. Érdekes, hogy egy-egy ilyen digitális tananyag elkészülte nagy energiát, időt és szakértelmet vesz igénybe, mégis sokkal egyszerűbb azt javítani és kiegészíteni később, mint egy tankönyvet például. Pedagógiai területen sok új dolgot és funkciót hozott be a számítógép használata: önálló ismeretátadási eszközként szolgál, itt nem kell a tanár jelenléte, lehet viszont oktatási eszköz is, amiben a pedagógus iránytja a folyamatot és figyel a kiegészítő eszközökre, vagy pedig értékelő eszközként is lehet jelen.

Ha azt akarjuk, hogy a tananyag digitális formában jelenjen meg, meg kell határozni a nevelési célokat. Fontos igénybe venni a tanulók céljait. Öszötönöznie kell a diákokat arra, hogy merjenek kérdezni, és ezt dicsérettel kell jutalmazni, mert akkor mások is követik a példákat. Szerintem ebben az a legfontosabb, hogy ne legyen erőltetett a gyerekeknek és ne úgy fogják fel, mint atnulást, hanem anélkül csinálják a feladatokat, hogy feltűnjön nekik, hogy tanulnak és fejlődnek.

Szerintem az a fontos ebben a dolgoban, hogy bár sok mindenkinek nincs otthon internete, de ha az iskolában van lehetőségük azt használni, akkor legyen erre lehetőség az órákon, illetve az internettel és ezzekkel az interaktív feladatokkal talán megismerhetnke egy más fajta tanulási módszert. Ez a módszer a gyerekekhez talán közelebb áll, mint az otthon leülős, könyvből mindent megtanulós módszer. Kompetencia alapú oktatás nagyon fontos, és jól megvalósítható ezekkel az ikt-s eszközökkel.

Nem szabad viszont elfelejteni, ha minden órán ezeket használjuk, akkor biztos, hogy egy idő után elmúlik a varázs. Jól kell kombinálni a hagyományos és az ikt-s eszközöket.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nori-modern-eszkozok.blog.hu/api/trackback/id/tr952007060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása